Kérdése van? Hívjon minket! +36203263561

MIndent a C-vitaminról

A C-vitamin, vagy aszkorbinsav, nélkülözhetetlen szerepet tölt be számos élettani folyamatban. Az ember nem képes C-vitamint előállítani, ezért külső forrásból kell gondoskodni annak beviteléről. A C-vitamin erős antioxidáns, megvéd minket a káros szabad gyököktől, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását okozzák. Elősegíti az immunrendszer normál működését, a kollagénképződéshez való hozzájárulása miatt az erek, csontozat, fogíny, fogak, porcok és bőr normál állapotának fenntartását segíti.A C-vitamin nagyon hasznos a szívünk egészsége szempontjából is, mivel megelőzheti a koleszterin lerakódását az érfalakra.
Vízoldékony vitaminról van szó, amiből szervezetünk csak igen kis mennyiséget tárol, elsősorban a májban és az izmokban. A C-vitamin túladagolásának nem áll fenn a veszélye, mivel a felesleg a vizelettel ürül.

A C-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag, elengedhetetlen az egészséges fejlődéséhez.

A C-vitamint táplálkozással ma már a zöldség-és gyümölcskedvelő gyerekeknek is nehéz feladat pótolni.
Napi 1000 mg C-vitamin biztosításához ugyanis körülbelül 2 kg narancs elfogyasztására lenne szükség. Ugyanakkor ezzel a mennyiséggel  180 gramm cukrot is megennének gyerekeink. Sajnos a bevásárlóközpontokban kapható, nagyipari módszerekkel vegyszerezett és tartósított zöldségek és gyümölcsök egyébként sem tartalmaznak annyi vitamint és tápanyagot. 

C-vitamin fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését.

Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.

(A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut.)